Tutorial pentru alegerea unui sistem de supraveghere.  

Sistemele de supraveghere video sunt compuse in general din patru subsisteme si accesorii

1. Camere de supraveghere.

2. Inregistratoare digitale 

3. Sistem / surse alimentare 

4. Circuit TVCI ( cabluri si accesorii )

1. Camerele de supraveghere in ultimul timp au inceput sa fie produse din ce in ce mai diversificat asigurand atat cele mai exigente cerinte de securitate si siguranta cat si preturi intr-o plaja larga. La achizitia unui sistem de supraveghere trebuie sa se aiba in vedere mai multe caracteristici ale camerelor cum ar fi : camere de interior , camere de exterior , mediul in care se folosesc ( mediu coroziv , umed , intemperii, etc.) , calitatea inregistrarii ( numarul de linii sau pixeli ) , cum functioneaza in intuneric  si distanta pana la care functioneaza iuminatorul cu infrarosu incorporat - in general un numar mai mare de leduri asigura o distata mai mare pe timp de noapte , dar nu este obligatoriu pentru ca pot fi prevazute cu leduri de putere si intensitate mare. De asemeni este deosebit de imporanta alegerea corecta a senzorului cu care este echipata camera , marimea lui ( 1/4" , 1/3 " , 1/2", 1" ) ,sensibilitatea la lumina ( moonlight , starlight ) , tehnologia de fabricatie. In functie de tehnologia de fabricatie pot exista doua tipuri de senzori : CCD si CMOS  fiecare cu avantaje si dezavantaje. O alta componenta a camerei este lentila. Cu cat lentila este mai mica, unghiul camaerei este mai mare - de exemplu cu o lentila de 2.8 mm avem aproximativ 90 grade . Lentila este proportionala si cu zoom-ul - daca lentila este mai mare zoom-ul va fi si el mai mare. Se pot achizitiona camere cu lentile varifocale sau camare PTZ - miscarea si lentilele fiind comandata de la distanta cu ajutorul unei aplicatii.

 2. Inregistratoare digitale . DVR ( Digital Video Recorder )/ NVR ( Network Video Recorder ). Este bine de stiut ca "veriga" cea mai slaba da calitatea ( sau lipsa calitatii ) imaginii intr-un sistem TVCI. Cu alte cuvinte, este inutila achizitionarea unuyi DVR foarte performant daca nu sunt instalate si camere cu aceleasi performante. Capacitatea de stocare trebuie sa fie de minim 20 de zile ( HG 301/2012) . Capacitatea de stocare este influentata de mai multi factori : rezolutia inregistrarii , numarul de frame-uri pe secunda, tipul inregistrarii ( la alarma, miscare sau continua), tipul codecului video , setarile codecului. Cresterea valorilor acestor parametri duce si la cresterea marimii fisierelor video si implicit la un HDD mai mare. NVR/DVR-ul se alege in functie de numarul de intrari ( porturi video ) rezolutie maxima suportata , tipul de camere suportate : CVI , CACT , AHD , IP . 

3. Surse alimentare. Sunt disponibile mai multe variante si in aceasta categorie: Alimentatoare, surse independente cu stabilizare sau nu de diverse puteri  . Ideal este ca alimentarea camerelor de supraveghere sa se faca dintr-un singur punct asigurand in acest fel si conectarea la o sursa de tensiune neintreruptibila -UPS . Este obligatoriu sa se asigure o autonomie de minim 30 minute a sistemului dupa intreruperea energiei electrice. 

Cablurile si accesoriile . O atentie deosebita trebuie acordata cablurilor ( o instalare defectuasa a cablurilor circuitului TVCI , din pacate foarte des intalnita chiar la instalatori autorizati  poate duce la imagini blurate , defectarea camerelor sau DVR-ului si altele) Conectarea camerelor la DVR se face cu cabluri UTP, FTP sau coaxial . Cablurile coaxiale prezinta dezavantajul ca nu permit conectarea camerelor pe lungimi mai mari de 100 de metri .